28 de març del 2014

Acabat fistonat

Hola noies,

Avui us porto un nou acabat per la vostra manta ràpida, si esteu cansades de mantes quadrades, podeu provar a fer aquest fistonat gegant d'estil "galeta". 
(A mi hem recorda molt a les típiques galetes amb ou que es menjava el meu avi)

Aquí teniu una mostra i un complert tutorial per poder-ho fer sense problemes!





Aquest acabat us quedarà molt bé en mantes de quadres, com la manta ràpida que explicàvem en el nostre posManta ràpida,  també en mantes fetes a tires o en una tota de color llis.

Quan ho fem?

Un cop tinguem el top acabat i abans d'emboetar-ho. 

Estirem la buata sobre una superfície plana, a sobre col·loquem el nostre top i retallem tot el sobrant perquè la buata ens quedi de la mida exacta que el top.



Posem una agulla de cap en cada costura entre peces de tot el contorn exterior.



Ara posem el teixit de darrere o posterior del revés a sobre del nostre top, donem la volta al nostre sandwich i passem una embasta per tot el contorn per immobilitzar els tres teixits. Ara ja el tenim preparat per marcar la forma del fistonat.



Com preparar la plantilla amb la forma del fistonat?

Ajustarem la mida de l'arc de cada festó a la mida de les peces del nostre top. 
Si totes les nostres peces són iguals farem tots els arcs iguals, si tinguéssim diverses mides hauríem d'adaptar un arc per cada mida.


1. Dibuixem en un paper la mida del nostre quadre dos cops, el de l'esquerra ens servirà per fer la plantilla de l'arc lateral i el de la dreta per l'arc cantoner.



2. Profunditat de la volta.
Ara decidim si volem unes voltes molt boturudes i rodones o unes més suaus. 
Jo he escollit un terme mitjà, uns 3cm. 

Aplicarem aquesta mida des del marge superior de les dues peces cap a l'interior i tracem una línia horitzontal (Al dibuix està marcada com a discontínua). 

També aplicarem aquesta mida (3cm. o el que hàgiu escollit) al marge de la dreta de la peça de la dreta i tracem també una línia vertical. 

Marcarem també el punt de 0,5cm. en el centre de cada peça.




3. Dibuixem l'arc (linia blava)

L'arc començarà en la costura entre peça i peça, passarà per la marca que hem fet a 0,5cm. i acabarà en la seguent costura entre peça i peça.

Per fer la cantonada comencem on hem acabat l'arc anterior, passem pel punt de 0,5cm. de la part superior, passem per on es creuen les dues línies discontínues, passem pel punt 0,5 del lateral i acabem on acaba la nostra peça.



4. Retallem plantilla i ens quedem amb la part representada en gris fosc.


5. A continuació col·loquem la nostra plantilla de manera que la part plana coincideixi amb la vora de la buata (que serà la mateixa que la vora del top) i que la punta entre els arcs coincideixi amb l'agulla de cap.
Un cop ens coincideixi tot, marquem els arcs sobre la buata.


Repetirem aquest procés en cada peça fent servir la plantilla lateral o la cantonera segons correspongui.

Important! Hem de decidir si volem fistonar tot el contorn de la manta o només tres dels quatre laterals deixant la part superior recte. D'aquesta manera serà més fàcil donar-li la volta i s'adaptarà millor en doblegar els llençols per sobre a l'hora de fer el llit.


6. Cosim a màquina per sobre de la línia marcada i comprovem d'haver cosit les tres capes de teixit en tots els punts. Retirem totes les agulles de cap i l'embasta.
Recordeu deixar un tros sense cosir per poder girar la manta del dret.


7. Retallem la manta a 0,5cm. de la costura i fem uns petits talls transversals perquè un cop girada s'adapti bé a la corba dels arcs.


8. Girem tota la manta del dret per l'obertura que hem deixat i marquem, una per una, totes les voltes amb molta cura. Posem algunes agulles de cap i planxem perquè quedin ben marcades.


Tanquem l'obertura per on hem voltat la manta amb punt invisible.

9. Ara ja podem embuatar la manta. 
Podeu seguir els passos (del 14 al 18) del nostre post Manta ràpida.

No oblideu ressaltar el vostre bonic fistonat amb un respunt a mà per tot el contorn.



Esper-ho que us hagi agradat i us animeu a fer-ho!



Amb molt de cor per la petita Bianca :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada